Pentru sănătatea oamenilor

Servicii medicale mai accesibile:

Spitalele raionale trec în gestiunea Ministerului Sănătății. În urma acestei măsuri, investițiile în spitalele raionale vor crește pentru a asigura servicii calitative pentru populație, confom profilului și capacității fiecărui spital.
Proprietatea instituțiilor va rămâne în continuare în gestiunea autorităților locale.


Etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași trans va fi reglementată mai strict. Conținutul de acizi grași trans va fi indicat pe eticheta produsului. Se introduce interdicția ca un produs să conțină mai mult de 2g de acizi grași la 100g de grăsime din produs.


Am redus perioada de așteptare, în medie, de la 45 la 5 zile, pentru pacienții primari oncologici, care au nevoie de investigații costisitoare (TC, RMN).


Producătorii locali de medicamente vor putea importa mai simplu materii prime, ambalaje și materiale. Vor fi acordate scutiri la importul de materii prime, materiale și ambalaje, în baza autorizației de import eliberate de către Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, fără a mai fi necesară o listă suplimentară, stabilită prin Hotărâre de Guvern. Astfel, va spori calitatea, dar capacitatea de export al medicamentelor produse în Republica Moldova.


Au fost reparate capital 14 puncte și substații ale serviciului de Asistență Medicală Urgentă, prioritar, în zonele rurale.


Am asigurat spitalele publice cu echipament necesar:

  • A fost pus în funcțiune Acceleratorul liniar pentru radioterapie la Institutul Oncologic (procurat de Guvernul Sandu 2019).
  • 74 ventilatoare pentru adulți, 30 ventilatoare pt nou-născuți, 320 concentratoare de oxigen, 18 generatoare autonome electrice de diferită capacitate, 24 ultrasonografe, 261 monitoare pt pacienți, milioane de unități de echipamente de protecție.
  • 340 de paturi funcționale și 21 paturi funcționale de terapie intensivă cu toate echipamentele aferente au fost instalate la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, care beneficiază de asistență în valoare de 1,2 milioane de euro din partea Guvernului Cehiei.
  • Ministerului Sănătății i-au fost donate 6 unități medicale mobile, dotate cu 1000 seturi de resuscitare, dar și unități de electrochirurgie.

Au fost oferite 168 ambulanțe noi pentru mai multe localități din țară, ceea ce ar însemna reînnoirea a 95% din ambulanțele ce se află zilnic pe linie. Toate ambulanțele de tip vechi UAZ urmează a fi retrase.
Substațiilor și punctelor de asistență medicală urgentă (SAMU/PAMU) din Anenii Noi, Basarabeasca, Cimișlia, Rezina, Strășeni, Orhei, Călărași, Căușeni, Hâncești, Nisporeni, Botanica (mun.Chișinău), Briceni, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Râșcani, Soroca, Cahul, Comrat, Peresecina, Mălăiești, Ratuș, Taraclia, Sărătenii Vechi, Lipcani, Brătușeni, Risipeni, Pepeni și Sărăteni le-au fost repartizate autosanitare noi de tip Ford 4×2.


Autosanitare de terapie intensivă mobilă (tip C) au primit 13 substații de asistență medicală urgentă: SAMU Bălți, Drochia, Edineț, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Ungheni, Strășeni, Hâncești, dar și Centru, Botanica, Râșcani (Chișinău).
Accesul populației la primul ajutor calificat va fi facilitat și de cele șapte ambulanțe noi tip B, pe care le-au primit cinci substații – SAMU Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni și Centru (Chișinău), dar și două puncte de asistență medicală urgentă (PAMU) Cornești și Zîrnești.


Secția ginecologie și patologia sarcinii a Spitalului Raional Cahul a fost renovată capital cu suportul financiar al Guvernului SUA.
La fel, centrul perinatal al instituției medicale a fost dotat cu echipamente moderne, achiziționate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). Valoarea donației constituie 175 de mii de dolari.
În cadrul centrului perinatal beneficiază de asistență medicală femeile din municipiul Cahul, dar și din raioanele adiacente, precum Taraclia, Cantemir și Vulcănești.


Institutul Oncologic a fost dotat cu echipament modern, cu ajutorul SUA și Fondului ONU pentru Populație (UNFPA). Instituția a primit defibrilatoare, lămpi de examinare, paturi de terapie intensivă, mese de examinare ginecologică, aparat de anestezie, aspirator medical, monitor de funcții vitale, aparat de ventilare pulmonară, dispozitiv de compresie pneumatică intermitentă, masă de operație. Dispozitivele, dar și mobilierul medical sunt amplasate în sala de operații ginecologice, salonul de recuperare postanestezică, secția oncologie radiologică, unul dintre laboratoarele instituției, etc.


Medicii vor putea ajuta mai ușor femeile să prevină cancerul de col uterin. Serviciul de screening cervical din Republica Moldova va fi digitalizat. 
Astfel, medicii vor putea mai ușor să monitorizeze pacientele, în special pe cele depistate cu stări precanceroase și cancer cervical. Sistemul va permite identificarea femeilor eligibile pentru efectuarea screeningului cervical și notificarea automată a acestora privind necesitatea testării, rezultatele investigațiilor și tratament. Totodată, Registrul va facilita procesul de evidență și schimbul de date între medicii implicați în prestarea serviciilor necesare pentru diagnosticarea, tratarea și supravegherea pacientelor. 


Secția chirurgia mâinii din cadrul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie a fost renovată și dotată cu utilaje medicale moderne.
Au fost renovate capital și utilate sălile de operație, sala de proceduri, saloanele pentru pacienți, blocul sanitar, etc. Renovarea a costat circa 3 milioane de lei, din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.


A început modernizarea secțiilor de terapie intensivă din spitalele raionale, prin donații de echipamente medicale.
Donația, în valoare de 45.221 de euro, face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, pentru fortificarea sistemului național de sănătate. În primă fază, 12 spitale raionale au primit 25 de paturi și 25 de monitoare portabile pentru pacienți: Fălești, Ocnița, Dondușeni, Ungheni, Cimișlia, Briceni, Drochia, Cantemir, Leova, Nisporeni, Râșcani, Sângerei, Centrul paliativ din Orhei. 


Substația de Asistență Medicală Urgentă (SAMU) Ialoveni are un nou sediu, renovat capital și dotat cu mobilier. Costul total – 4,4 milioane de lei.
SAMU Ialoveni are un garaj, nou construit, cu șase boxe pentru ambulanțe, unde acestea pot fi inclusiv verificate din punct de vedere tehnic. Anterior, substația nu dispunea de un astfel de garaj, iar autosanitarele staționau afară. La fel, substația are sală de alertă, de instruiri, depozit pentru păstrarea medicamentelor, sală de odihnă pentru angajați, sufragerie, blocuri sanitare.


Centrul Perinatal modern la Bălți a fost dotat cu echipamente performante în valoare de peste 500 de mii de dolari, procurate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) cu sprijinul financiar al Guvernului SUA. Femeile și nou-născuții din Bălți și raioanele din nordul țării referiți la Bălți au acum acces la servicii medicale de calitate.
Au fost renovate 4 săli de naștere, 3 săli de operație, 2 săli de terapie intensivă și reanimare pentru gravide, lăuze și nou-născuți și zeci de saloane pentru internarea a 50 femei cu condiții de cazare conform tuturor standardelor internaționale, cu un sprijin financiar de 16 milioane de lei din partea Ministerului Sănătății. Centrul a fost dotat cu echipament modern – ventilatoare pentru nou-născuți, incubatoare pentru prematuri, monitoare, aparate de ultrasonografie etc.


Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a fost reparată capital Secția Obstetrică nr.1 a Institutului Mamei și Copilului (IMC). Totodată, au fost achiziționate echipamente medicale moderne, în valoare de 550 de mii de dolari, din Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al SUA. Au fost oferite aparate de anestezie, monitoare de ritm cardiac, aspiratoare chirurgicale, ventilatoare neonatale, unități de electrochirurgie, laringoscoape, un sistem de decongelare a plasmei, defibrilatoare, dar și paturi de terapie intensivă, incubatoare, lămpi și mese de operație, etc.


Secția obstetrică și ginecologie din cadrul Spitalului Raional Ștefan Vodă a fost renovată capital, cu suportul SUA (300 de mii de dolari).
Au fost modernizate sălile de naștere, saloanele pentru gravide, lăuze și femei cu afecțiuni ginecologice, salonul de terapie intensivă nou-născuți, sala de proceduri, etc.
Anterior secția era amplasată într-un alt bloc, unde de 50 de ani nu s-au făcut lucrări de reparație capitală.


A fost crescut cu 40% numărul de medicamente oferite gratuit, precum insulina și testele de glicemie. Acest lucru a fost posibil pentru că, prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată Lista Medicamentelor Esențiale și a fost simplificată substanțial metodologia de compensare a medicamentelor. Detalii aici.


CNAM va oferi gratuit 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor împotriva cancerului.


Tarife mai mici pentru efectuarea testelor COVID-19 în laboratoarele de stat – 300 de lei, în loc de 755 lei.


Sunt acoperite cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne ale capului, gâtului și ale aparatului locomotor și a pacienților cu probleme oculare.


Personalul medical vaccinat, implicat în lupta cu COVID-19, beneficiază în continuare de indemnizația unică în sumă de 16.000 lei în cazul contractării virusului și în anul 2022.

Vezi mai mult

© Copyright 2022 | Partidul Acțiune și Solidaritate