Pentru sănătatea oamenilor

Servicii medicale mai accesibile:

2023

Secția Gastrologie și Hepatologie a Institutului Mamei și Copilului a fost reparată capital, prima dată după 40 de ani. Suma cheltuită – peste 4,7 milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății. 


A fost inaugurată cea mai mare Unitate Primiri Urgențe din țară, la Institutul de Medicină Urgentă (IMU). Este un departament modern, dotat cu echipamente medicale de ultimă generație. UPU dispune și de un tomograf computerizat performant, unicul de acest fel din țară, în valoare de circa un milion de euro. Lucrările de construcție au costat peste 49 de milioane lei, dintre care 34 de milioane lei au fost alocate de Ministerul Sănătății, iar circa 15,2 milioane de lei – de UE.


Secția Terapie a Spitalului Raional Taraclia a fost renovată capital, după 30 de ani de la darea în exploatare a clădirii. Au fost modernizate saloanele, blocurile sanitare, sala de proceduri. Au fost reparate holuri și saloane în secțiile Reabilitare și Geriatrie. Guvernul SUA a oferit pentru renovarea secțiilor 280 de mii de dolari.


Indemnizația unică de 120 mii lei pentru medici și farmaciști și cea de 96 mii lei pentru personalul medical și farmaceutic cu studii profesionale tehnice postsecundare se va achita într-o singură tranșă, după șase luni de activitate. Până acum, indemnizațiile se achitau în trei rate și astfel nu erau motivante pentru tinerii specialiști, deoarece de cele mai multe ori nu acopereau cheltuielile de deplasare, cazare și alte necesități.


Încă două medicamente compensate – rivaroxabanum (pentru boli cardiovasculare) și nebivololum (pentru hipertensiune). 


9 maternități din țară au fost dotate cu echipamente moderne, cu ajutorul SUA și Fondului ONU pentru Populație: Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Raional Cahul, Centrul Perinatal Bălți, Spitalul Raional Edineț, Spitalul Raional Ceadîr-Lunga, Spitalul Comrat.


Alte 9 spitale raionale au fost echipate cu dispozitive medicale moderne pentru nou-născuți, donate de Israel: Soroca, Orhei, Ungheni, Căușeni, Edineț, Cantemir, Criuleni, Ștefan Vodă și Strășeni. 


Secția obstetrică și ginecologie de la Spitalul Raional Ștefan Vodă a fost renovată capital cu suportul SUA. Au fost modernizate sălile de naștere, saloanele pentru gravide, lăuze și femei cu afecțiuni ginecologice, salonul de terapie intensivă nou-născuți, sala de proceduri, etc. 


13 autosanitare de terapie intensivă mobilă (tip C) au fost distribuite în țară: SAMU Bălți, Drochia, Edineț, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Ungheni, Strășeni, Hâncești, dar și Centru, Botanica, Râșcani (Chișinău).

Alte 7 ambulanțe noi tip B au primit substațiile: SAMU Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni și Centru (Chișinău), dar și două puncte de asistență medicală urgentă (PAMU) Cornești și Zîrnești.

2022

Spitalele raionale trec în gestiunea Ministerului Sănătății. În urma acestei măsuri, investițiile în spitalele raionale vor crește pentru a asigura servicii calitative pentru populație, conform profilului și capacității fiecărui spital. Proprietatea instituțiilor va rămâne în continuare în gestiunea autorităților locale.


Spitalul Clinic Bălți: 

  • A fost renovată integral maternitatea. Anterior Centrul Perinatal se afla într-o clădire veche, la o distanță de cinci kilometri de blocul central al spitalului. 
  • A fost instalat un aparat modern de mamografie și un aparat radiologic nou
  • A început reconstrucția Unității Primiri Urgențe a spitalului.
  • Este în proces de renovare Unitatea de Terapie Intensivă. 
  • Spitalul a primit și trei analizatoare automate ale gazelor și electroliților din sânge, de ultimă generație.

O nouă Unitate de Salvatori și Pompieri a fost deschisă la Ștefan Vodă. Aceasta va asigura securitatea a circa 65 de mii de locuitori din 26 de localități ale raionului Ștefan Vodă. Unitatea are și o pistă pentru aterizarea elicopterelor SMURD. Unitatea a fost construită cu sprijinul Departamentului de Apărare al SUA, dar și cu contribuția Guvernului Republicii Moldova și a Consiliului raional Ștefan Vodă.


Substația de Asistență Medicală Urgentă (SAMU) Ialoveni are un nou sediu, renovat capital și dotat cu mobilier. Costul total – 4,4 milioane de lei. Aceasta primește anual 9 mii de solicitări din Ialoveni și localitățile din preajmă. 


340 de paturi funcționale și 21 paturi funcționale de terapie intensivă la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, procurate cu ajutorul Guvernului Cehiei.


Secția Ortopedie și Traumatologie Septică a Institutului de Medicină Urgentă a fost reparată capital, după 30 de ani. Anual, aici sunt tratați circa 750 de pacienți. 

Costul – 3 milioane de lei din bugetul de stat. 


Secția chirurgia mâinii din cadrul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie a fost renovată și dotată cu utilaje medicale moderne. Costul – 3 milioane de lei din bugetul de stat. Anual, aici sunt efectuate peste 1500 de intervenții chirurgicale. 


Secția Obstetrică nr.1 a Institutului Mamei și Copilului a fost renovată capital, pentru prima dată după 40 de ani. Costul – 6 milioane de lei. Aici se nasc până la 

2 500 de copii, potrivit IMC. 


Accelerator liniar performant la Institutul Oncologic (procurat de Guvernul Sandu și instalat de Guvernul Gavrilița, la începutul anului 2022). Zilnic, circa 70 de pacienți oncologici primesc tratament de radioterapie eficient datorită acceleratorului. Acest aparat permite poziționarea pacientului cu precizie milimetrică. Astfel, se administrează o doză de tratament mult mai mare în tumoare, în timp ce organele sănătoase sunt protejate. Sute de persoane au primit deja tratament cu ajutorul acestui aparat. Totodată, pacienții suportă mai ușor tratamentul, iar reacțiile post-radiante sunt minime. Au fost identificați bani pentru a procura încă un aparat de acest fel. 


30 de ambulanțe noi (Ford 4×2) în parcul de ambulanțe: Au fost repartizate către substațiile și punctele de asistență medicală urgentă (SAMU/PAMU) din Anenii Noi, Basarabeasca, Cimișlia, Rezina, Strășeni, Orhei, Călărași, Căușeni, Hâncești, Nisporeni, Botanica (mun.Chișinău), Briceni, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Râșcani, Soroca, Cahul, Comrat, Peresecina, Mălăiești, Ratuș, Taraclia, Sărătenii Vechi, Lipcani, Brătușeni, Risipeni, Pepeni și Sărăteni. 


Salariile personalului medical au fost majorate cu 10%


Lista Medicamentelor Esențiale a fost actualizată, pentru prima dată după zece ani, iar cetățenii pot beneficia gratuit de mai multe tipuri de medicamente calitative. 

În premieră, au fost compensate și analogii de insulină pentru persoanele care urmează tratament în condiții de ambulatoriu. Se compensează și dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. 

2021

Salariile personalului administrativ-gospodăresc (ingineri, electricieni, lăcătuși etc.), din instituțiile medicale publice au fost majorate cu 57%.


Dispozitivele medicale – compensate și nu achiziționate centralizat. Pacienții vor avea dreptul de a-și alege dispozitivul preferat. Măsura va combate corupția specifică achizițiilor centralizate.


Indemnizația unică în sumă de 16 000 lei pentru personalul medical vaccinat, antrenat în lupta cu COVID-19, în cazul contractării virusului (2021 și 2022).

 

Vezi mai mult

© Copyright 2022 | Partidul Acțiune și Solidaritate