Am inițiat Reforma Universitară – modernizarea învățământului superior prin condiții și studii de calitate, majorarea salariilor profesorilor și a fondurilor pentru cercetare.
Circa 300 de milioane de lei investiții în sistemul de învățământ superior din țară. Vor fi modernizate 7 universități și 6 colegii pedagogice.
Vor fi dotate 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire, 18 centre didactice și de consiliere.
Suplimentar, 23 de milioane de lei au fost alocate pentru domeniul cercetării, banii vor fi investiți pentru ai încuraja oamenii de știință să facă cercetare la noi acasă.
Fondurile vin ca parte a reorganizării învățământului superior.
Învățământ profesional tehnic mai atractiv: Elevii din cele 16 instituții vor beneficia de bursă lunară, de cazare, asigurare medicală și asigurare socială. În timpul studiilor, elevii din învățământul profesional tehnic vor putea fi instruiți în întreprinderi și vor primi indemnizații, care nu vor fi mai mici decât salariul minim din sectorul real (3500 lei).
Am lansat platforma online de admitere 2022 pentru învățământul profesional tehnic – eadmitere.sime.md.
A implementat Catalogul Electronic în 458 de instituții de învățământ, care a dus la debirocratizarea și la simplificarea procesului de documentare.
160 de școli au fost modernizate prin proiectul național „Reforma Învățământului în Moldova”.
Elevii din 160 de școli din toată țara vor începe următorul an de studii 2022/20223, având laboratoarele noi și echipament modern. Alte 23 de școli au fost amenajate mobilier nou.
Totodată, 10.000 de laptopuri au fost cumpărate pentru elevi și profesori pentru învățământul de la distanță și instruirea online a cadrelor didactice.
Am lansat concursul de proiecte pentru modernizare a universităților și colegiilor, în urma căruia urmează a fi finanțate 20 de proiecte, depuse de 13 instituții educaționale, în valoare totală de 289.003.606 de lei. Astfel, urmează să fie dotate 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire, 18 centre didactice și de consiliere. Peste 20 000 de studenți și circa 1500 de cadre didactice vor beneficia de aceste investiții.
Au fost semnate și se implementează 13 tratate de cooperare în vederea modernizării sistemul educației cu următoarele state și organizații internaționale: România, Elveția, Italia, Polonia, Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein, Corpul Păcii, Agenția Austriacă de Dezvoltare.
Actele de studii, certificatele și titlurile științifice obținute în Republica Moldova sunt recunoscute deja în România și Italia. Absolvenții se vor putea angaja în aceste țări cu actele noastre de studii.
Am alocat 25 milioane de lei pentru reparația blocurilor sanitare din școli, de 5 ori mai mult decât anul trecut.
Am dublat compensația unică pentru peste 43.000 de profesori, de la 2.000 de lei la 4.000 de lei, în total, circa 172.000.000 de lei bugetați pentru anul 2022.
A fost inițiat procesul de dotare a 15 cabinete de limba și literatura română din instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale cu echipament tehnic și a 200 de cabinete pentru dotarea cu materiale didactice.
Am introdus obiecte actuale de studiu în universități: Producție multimedia, Designul jocurilor, Animație. Astfel, tinerii se vor putea angaja mai ușor, la cerințele actuale de muncă.