Pentru sănătatea oamenilor

Servicii medicale mai accesibile:      

Am redus perioada de așteptare, în medie, de la 45 la 5 zile, pentru pacienții primari oncologici, care au nevoie de investigații costisitoare (TC, RMN).

Am asigurat spitalele publice cu echipament necesar:

  • A fost pus în funcțiune Acceleratorul liniar pentru radioterapie la Institutul Oncologic (procurat de Guvernul Sandu 2019).
  • 74 ventilatoare pentru adulți, 30 ventilatoare pt nou-născuți, 320 concentratoare de oxigen, 18 generatoare autonome electrice de diferită capacitate, 24 ultrasonografe, 261 monitoare pt pacienți, milioane de unități de echipamente de protecție.

Au fost oferite 168 ambulanțe noi pentru mai multe localități din țară, ceea ce ar însemna reînnoirea a 95% din ambulanțele ce se află zilnic pe linie. Toate ambulanțele de tip vechi UAZ urmează a fi retrase.

Substațiilor și punctelor de asistență medicală urgentă (SAMU/PAMU) din Anenii Noi, Basarabeasca, Cimișlia, Rezina, Strășeni, Orhei, Călărași, Căușeni, Hâncești, Nisporeni, Botanica (mun.Chișinău), Briceni, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Râșcani, Soroca, Cahul, Comrat, Peresecina, Mălăiești, Ratuș, Taraclia, Sărătenii Vechi, Lipcani, Brătușeni, Risipeni, Pepeni și Sărăteni le-au fost repartizate autosanitare noi de tip Ford 4×2.

Au fost reparate capital 14 puncte și substații ale serviciului de Asistență Medicală Urgentă, prioritar, în zonele rurale.

A fost asigurat acces gratuit și nelimitat la testare prin dotarea cu teste a echipelor pe ambulanțe și a tuturor instituțiilor medicale.

A început modernizarea secțiilor de terapie intensivă din spitalele raionale, prin donații de echipamente medicale.

Donația, în valoare de 45.221 de euro, face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, pentru fortificarea sistemului național de sănătate. În primă fază, 12 spitale raionale au primit 25 de paturi și 25 de monitoare portabile pentru pacienți: Fălești, Ocnița, Dondușeni, Ungheni, Cimișlia, Briceni, Drochia, Cantemir, Leova, Nisporeni, Râșcani, Sângerei, Centrul paliativ din Orhei. 

A fost deschis Centrul Perinatal modern la Bălți. Femeile și nou-născuții din Bălți și raioanele din nordul țării referiți la Bălți au acum acces la servicii medicale de calitate.

Au fost renovate 4 săli de naștere, 3 săli de operație, 2 săli de terapie intensivă și reanimare pentru gravide, lăuze și nou-născuți și zeci de saloane pentru internarea a 50 femei cu condiții de cazare conform tuturor standardelor internaționale, cu un sprijin financiar de 16 milioane de lei din partea Ministerului Sănătății. Centrul a fost dotat cu echipament modern – ventilatoare pentru nou-născuți, incubatoare pentru prematuri, monitoare, aparate de ultrasonografie etc.

Medicii vor putea ajuta mai ușor femeile să prevină cancerul de col uterin. Serviciul de screening cervical din Republica Moldova va fi digitalizat. 

Astfel, medicii vor putea mai ușor să monitorizeze pacientele, în special pe cele depistate cu stări precanceroase și cancer cervical. Sistemul va permite identificarea femeilor eligibile pentru efectuarea screeningului cervical și notificarea automată a acestora privind necesitatea testării, rezultatele investigațiilor și tratament. Totodată, Registrul va facilita procesul de evidență și schimbul de date între medicii implicați în prestarea serviciilor necesare pentru diagnosticarea, tratarea și supravegherea pacientelor. 

A fost crescut cu 40% numărul de medicamente oferite gratuit, precum insulina și testele de glicemie. Acest lucru a fost posibil pentru că, prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată Lista Medicamentelor Esențiale și a fost simplificată substanțial metodologia de compensare a medicamentelor. Detalii aici.

Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a fost reparată capital Secția Obstetrică nr.1 a Institutului Mamei și Copilului (IMC).

CNAM va oferi gratuit 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor împotriva cancerului.

Tarife mai mici pentru efectuarea testelor COVID-19 în laboratoarele de stat – 300 de lei, în loc de 755 lei.

Sunt acoperite cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne ale capului, gâtului și ale aparatului locomotor și a pacienților cu probleme oculare.

Personalul medical vaccinat, implicat în lupta cu COVID-19, beneficiază în continuare de indemnizația unică în sumă de 16.000 lei în cazul contractării virusului și în anul 2022.

Vezi mai mult

© Copyright 2023 | Partidul Acțiune și Solidaritate