Pentru pensionari

Plată unică de 1500 de lei, pentru toți pensionarii cu pensia sub 5000 de lei, pentru perioada rece a anului.


Am majorat pensia minimă de la 1188 la 2000 de lei, adică cu peste 800 de lei. Pentru pensionarii cu stagiu complet de cotizare pensia s-a mărit de la 1633 la 2000 de lei, iar pentru cei cu stagiu incomplet – de la 1163 la 1562 de lei. Vârstnicii fără pensie primesc acum 1000 de lei (o creștere de la 594 de lei). Astfel, am mărit pensiile în câteva luni mai mult decât guvernările anterioare în câțiva ani. Totodată, am crescut pensia minimă pentru dizabilitate și pensia și alocațiile pentru dizabilitate.


Am indexat pensiile cu 13,94% de la 1 aprilie 2022. Astfel, toate pensiile au crescut în medie cu 300 de lei. Pe lângă indexare, sute de mii de pensionari au beneficiat și de o majorare a pensiei, de aproximativ 170 lei/lună. Pensia va continua să crească în funcție de creșterea economică și de salariul mediu.
PAS a făcut 3 majorări – majorarea pensiei minime, majorarea pensiei printr-o indexare mai mare, majorarea pentru cei cu o creștere mai modestă a pensiei.


Am oferit pensie pentru carieră lungă. Pentru prima dată în Republica Moldova, persoanele cu stagiu complet de muncă pot ieși mai devreme la pensie, la orice vârstă (se iau în calcul doar anii lucrați). Această posibilitate nu schimbă condițiile pentru pensionarea obișnuită, care ia în calcul și anii petrecuți pentru studii, maternitate, îngrijirea copilului etc.


A fost crescut cu 40% numărul de medicamente oferite gratuit.
Acest lucru a fost posibil pentru că, prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată Lista Medicamentelor Esențiale. Detalii aici.

Vezi mai mult

© Copyright 2022 | Partidul Acțiune și Solidaritate