Pentru siguranță energetică

2023

Am demarat construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău. 

2022

Ne-am sincronizat la rețeaua de transport electrică europeană ENTSO-E și am introdus regulile de piață. 


Până în anul 2025, au fost alocați 400 MW pentru producerea energiei regenerabile. Din ele 120 MW au primit deja statut de producător eligibili. 


Pentru prima dată în istoria țării am făcut stocuri de gaze naturale. A fost semnat acordul de împrumut cu BERD în valoare de 300 mln euro pentru stocarea gazelor naturale și pentru procurarea gazelor în situație de urgență. 


Am modificat legea gazelor pentru implementarea completă a pachetului III energetic și obligația de a creea stocuri strategice de gaze naturale.


Am simplificat procedura de instalare și conectare a panourilor solare pentru gospodăriile casnice. Au fost eliminate mai multe acte și avize inutile. Astfel se reduce termenul de punere în exploatare a panourilor solare cu circa 4-5 luni, dar și costurile de instalare. 


Au fost declarate utilitate publică de interes național lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești. Acest fapt va accelera procesul de construcție și va permite interconectarea energetică între Moldova și România. Astfel, va fi redusă dependența electrică de regiunea transnistreană.


SA „CET-Nord” va fi modernizată, printr-un grant de 15 milioane de euro din partea BERD (Proiectul „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (SA „CET-Nord”) – Faza II”). Parlamentul a ratificat acordul de împrumut. 


Am modificat legislația astfel ca furnizorii de gaze naturale să fie obligați să aibă stocuri de gaze naturale pentru cel puțin 2 luni de iarnă. De asemenea, au fost puse bazele piețelor angro de gaze naturale și a activității traderilor de gaze în țara noastră. Au fost introduse în legislația penală două infracțiuni economice noi: manipularea pe piața gazelor naturale și utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate pe piața gazelor naturale.


Mai multe clădiri publice (grădinițe, școli și spitale), cu performanță energetică scăzută, vor fi izolate termic. Economiile vor fi de circa 5,2 milioane de euro. Pentru aceasta, Moldova a ratificat contracte de finanțare cu BERD (30 mln. euro) și BEI (30 mln. euro). Valoarea totală a proiectului – 75,5 milioane de euro: cele două împrumuturi și componenta de grant. Durata de implementare a proiectului – 2022-2025.


Am modificat legislația pentru a avea mai multă concurență pe piața produselor petroliere:

1. Moratoriu temporar asupra construcțiilor stațiilor petroliere. 

2. Reducerea taxei de licență pentru importul şi comercializarea cu ridicata a carburanților, de la 260 mii lei la 3250 anual. 

3. Amenzi de 10 ori mai mari pentru companiile petroliere care încalcă legislația din domeniu. 

4. Obligarea utilizării e-facturii la procurarea angro a produselor petroliere, pentru a reduce riscul de vânzare la negru, care afectează bugetul de stat și libera concurență. 


Energie electrică din cel puțin 2 surse! A fost modificată legea privind energia electrică. Participanții la următoarele licitații vor fi obligați să achiziționeze energia electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței aprovizionării țării cu energie.  

2021

A fost permisă construcția panourilor solare și centralelor electrice eoliene pe terenuri agricole, fără a fi necesară schimbarea destinației acestora în terenuri pentru construcții. Astfel, este eliminată o barieră majoră birocratică pentru ca investiții de milioane de euro să poată fi pompate în acest domeniu. 


Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional. Conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană. 

Vezi mai mult

© Copyright 2022 | Partidul Acțiune și Solidaritate