250 de milioane de euro suport adițional din partea UE, ajutor către Republica Moldova, pentru asigurarea securității energetice și suport bugetar.
Pentru prima dată în istoria țării vom putea stoca gaze naturale pentru cel puțin 2 luni de iarnă, cu ajutorul unei finanțări de la BERD de 300 milioane euro. Aceasta ne va ajuta să asigurăm țara cu gaz în cazul în care Gazprom închide aprovizionarea cu gaze naturale. De asemenea, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să aibă stocuri de gaze naturale pentru cel puțin 2 luni de iarnă.
Transelectrica și Moldelectrica au semnat contractul care face posibil schimbul de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Primele tranzacții de energie electrică a fost estimate pentru luna octombrie 2022.
Până în anul 2025, au fost alocați 400 megawați (MW) pentru producerea energiei regenerabile. Doar într-un an, cota aprobată de producție a energiei regenerabilă a crescut de 6 ori.
A fost lansat Programul de Retehnologizare, prin care antreprenorii pot primi până la până la 2 milioane de lei pentru implementarea utilajelor moderne, automatizare, robotizarea producției, implementarea soluțiilor IT, instalarea panourilor solare și fotovoltaice sau utilaj și instalații pentru încălzire termală etc.
Bugetul total al programului pentru anul 2022 – 55 milioane lei. Detalii www.oda.md.
SA “CET-Nord” a achitat integral datoria istorică către MoldovaGaz.
Din anul 2000 până la începutul anului 2018 CET-Nord a acumulat datorii în mărime de 265 mln lei. Ultima tranșă de rambursare a datoriei a fost transferată în iulie 2022. CET-Nord are cale liberă să se dezvolte și să presteze servicii calitative oamenilor din Bălți!
A fost permis importul rutier de produse petroliere prin punctele de control de la frontiera moldo-română Giurgiulești-Galați, Cahul-Oancea și Sculeni-Sculeni.
De asemenea, pentru a reduce birocrația, costurile, riscurile de corupție și timpul de așteptare, a fost exclusă necesitatea prelevării de probe dacă produsele petroliere importate în Moldova au fost deja inspectate într-o țară UE.
Proiectul „Eficiența Energetică în Republica Moldova”. Mai multe clădiri publice (grădinițe, școli și spitale), cu performanță energetică scăzută, vor fi izolate termic.
Astfel, va fi redus volumul de energie consumat, economisind circa 5,2 milioane de euro. Contractele de finanțare cu BERD (30 mln. euro) și BEI (30 mln. euro) au fost ratificate de Parlament. Valoarea totală a proiectului – 75,5 milioane de euro: cele două împrumuturi și componenta de grant. Durata de implementare a proiectului este planificată pentru perioada anilor 2022-2025.
SA „CET-Nord” va fi modernizată, printr-un grant de 15 milioane de euro din partea BERD (Proiectul „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (SA „CET-Nord”) – Faza II”). Parlamentul a ratificat acordul de împrumut. Astfel:
- vor fi instalate puncte termice individuale la 166 blocuri locative (peste 22 mii apartamente);
- va fi modernizat sistemul intrabloc de distribuție a agentului termic și a apei calde la 296 blocuri locative;
- vor fi rambursate în proporție de 100% datoriile istorice pentru gazele naturale consumate la aceste blocuri;
- va fi produsă apă caldă centralizată pentru aproape 200 mii apartamente din Bălți;
- producția energiei termice la CET-Nord va crește cu 17%, iar producția energiei electrice – cu 34%.
A fost accelerată interconectarea energetică cu România. Au fost declarate „utilitate publică de interes național” lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.
Declararea ca utilitate publică de interes național va accelera procesul de construcție și va permite interconectarea energetică între Moldova și România.
Energie electrică din cel puțin 2 surse!
Au fost votate modificări la legea privind energia electrică. Participanții la următoarele licitații vor fi obligați să achiziționeze energia electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței aprovizionării țării cu energie.
Republica Moldova a fost inclusă în rețeaua de energie electrică a Europei.
Republica Moldova și Ucraina au finisat procesul de sincronizare la rețeaua europeană de energie electrică ENTSO-E. Aceasta înseamnă că nu va mai depinde exclusiv de livrările de energie electrică din regiunea transnistreană.
Am plătit parțial facturile cetățenilor – am alocat compensații la gaze naturale și resurse energetice pentru 1 milion de gospodării, adică un ajutor aproximativ de 3.300 lei per familie pentru sezonul rece.
Începând cu august 2022, vom avea rezerve de gaze naturale în volum de 2 luni de iarnă, cu ajutorul unei finanțări de la BERD de 300 milioane euro. Aceasta ne va ajuta să asigurăm țara cu gaz în cazul în care Gazprom închide aprovizionarea cu gaze naturale. De asemenea, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să aibă stocuri de gaze naturale pentru cel puțin 2 luni de iarnă.
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional.
După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău este funcțională și este deja folosită pentru a aduce gaze naturale în Moldova.
Noua lege a condominiului a fost votată, care va simplifica procedura de organizare a blocurilor de locuit și va simplifica modul în care se pot organiza adunările locatarilor. Urmare a votării acestei legi, vom putea implementa un proiect al Uniunii Europene în valoare de 1.5 miliarde lei, pentru a îmbunătăți eficiența energetică a blocurilor locative.