Au fost înăsprite sancțiunile pentru corupția politică și electorală, precum şi sancțiunile pentru finanțarea ilegală a partidelor. Corupţia mare începe prin finanţarea ilegală a partidelor şi tentativele de fraudare a alegerilor.
Noul Cod electoral. Cele mai importante prevederi:
-Va fi posibilă votarea timp de 2 zile (la necesitate, spre ex. în diasporă).
-Cetățenii vor putea vota atât în baza buletinului sau buletinului provizoriu de identitate, cât și a pașaportului.
-Sistemul electoral și modalitatea de constituire a circumscripțiilor vor putea fi modificate doar cu cel puțin 1 an înainte de scrutinul național;
-Procedură mai simplă de deschidere gratuită a conturilor cu mențiunea Fond Electoral; concurenții electorali vor raporta săptămânal, în format electronic, toate tranzacțiile efectuate.
-Competențe clare pentru monitorizarea finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. Tododată, jurnaliștii vor avea acces mai mare la date, pentru investiga finanțarea partidelor sau concurenților electorali.
-În premieră, Consiliul Electoral Central din UTA Găgăuzia este inclus în calitate de organ electoral în sistemul organelor electorale din Moldova.
-Alegeri locale: cetățenii vor putea candidat la funcția de primar de la 23 de ani (până acum era 25 de ani); mandatele aleșilor locali vor fi validate de consiliile electorale de circumscripție și nu de către instanțele judecătorești; numărul mandatelor de consilieri se va stabili în baza Registrului de stat al populației și nu în baza datelor statistice.
-Se reduce (de la 200 de mii la 100 de mii) numărul de cetățeni pentru inițierea referendumurilor republicane legislative sau consultative.
-Se modifică modul de numire a membrilor CEC: președintele numește un membru, Guvernul un membru, CSM un membru, Parlamentul – 4 membri (majoritate – 2, opoziție – 1, societatea civilă – 1).
Judecătorii nu vor beneficia de imunitate în cazul infracțiunilor de corupere pasivă, trafic de influență, luare de mită sau alte infracțiuni similare.
Proiectul mai prevede:
- Judecătorii instanțelor judecătorești sunt numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă;
- Mandatul de membru al CSM a fost extins de la 4 la 6 ani, fără posibilitatea de a deține 2 mandate;
- Judecătorii cu reputație compromisă nu vor mai primi indemnizația când își depun demisia.
Republica Moldova va avea acces la sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS). Organele de drept vor putea identifica mai ușor mașinile furate, persoanele cu permise false sau care au comis încălcări.
Am votat modificări la legea Institutului Național de Justiție (INJ). Astfel, se instituie obligativitatea depunerii declarației de avere a candidaților la INJ (cei care vor să devină procurori și judecători).
Deciziile CNPF cu privire la participanții la piața financiară nebancară nu vor putea fi suspendate de instanțele de judecată de prim nivel. Se vor aplica aceleași standarde ca și în cazul BNM. Această măsură protejează Republica Moldova de riscul unor deciziil abuzive și schemele de spălare de bani.
A fost votată legea care permite condamnarea în absență a fugarilor care au părăsit țara. Hoții și oligarhii care au fugit din țară nu vor mai putea scăpa de justiție. După ce vor fi condamnați, autoritățile vor putea să le confiște averile.
A fost votată legea inițiată de Președinta Maia Sandu, care va permite confiscarea extinsă a averilor celor care au furat din banii publici, inclusiv a averilor ascunse la rude.
A fost numit un nou procuror-șef anticorupție, o persoană integră, neimplicată în schemele din sistem, care a venit din Statele Unite ale Americii unde lucra ca procuror.
Sancțiuni mai dure pentru corupție electorală. Finanțarea ilegală a partidelor va fi pedepsită cu amendă de până la 650.000 lei, transportarea organizată a alegătorilor – cu până la 15.000 lei, agitația electorală în ziua alegerilor – cu până la 20.000 lei.
A început evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Integritatea tuturor candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi verificată de o comisie de evaluare independentă, înainte ca dosarele lor să fie transmise spre concurs/alegeri (procedura de pre-evaluare/pre-vetting). Doar candidații care vor primi aviz pozitiv din partea Comisiei de evaluare vor fi considerați eligibili pentru funcțiile respective.
Funcționarii publici și demnitarii vor trebui să declare nu doar veniturile, dar și cheltuielile substanțiale suportate de acesta (cum ar fi vacanțe, cadouri scumpe etc.), împreună cu membrii familiei, concubinul/concubina, în țară și în străinătate.
Autoritățile noastre îi vor putea identifica pe cetățenii moldoveni care fac evaziune fiscală și nu plătesc impozitele, prin transferul banilor în conturile din străinătate, și vor putea întoarce banii la buget. Acest lucru va fi posibil datorită unui acord de schimb de informații între Republica Moldova și statele membre OECD.
Persoanele cu venituri din surse dubioase nu vor putea investi în sectoarele importante pentru securitatea statului.
Interdicția se referă la:
- persoanele fizice și juridice, inclusiv cele străine, care sunt controlate direct sau indirect de guvernul unui alt stat;
- persoanele care au fost implicate în activități de spălare a banilor sau finanțarea terorismului;
- persoane asupra cărora există un risc justificat că ar putea desfășura activități ilegale;
- persoane care au fost condamnate pentru acte de corupție sau sunt sub urmărire penală.
Contrabanda cu produse din tutun din Republica Moldova în România a scăzut cu 71,5% în 2022 comparativ cu anul trecut.