Pentru tineri

Indemnizația unică de 120 mii lei pentru medici și farmaciști și cea de 96 mii lei pentru personalul medical și farmaceutic cu studii profesionale tehnice postsecundare se va achita într-o singură tranșă, după șase luni de activitate.


Am majorat suma alocată pentru Programul de granturi pentru organizațiile de tineret la 6 milioane de lei. Astfel, au fost finanțate 28 de proiecte regionale pentru 15.000 de tineri, dintre care 15% provin din familii dezavantajate.


Am alocat circa 1.760.000 de lei pentru organizațiilor de tineret și grupurilor de inițiativă ale tinerilor din toate raioanele țării.


În cadrul Programului Ștefan Vodă – Capitala tineretului 2022, au fost alocate resurse financiare de aproximativ 1.3 milioane lei pentru 29 de activități care vor reuni cca 20.000 de tineri.


În cadrul Programului de asistență pentru Consiliile locale ale tinerilor, au fost alocate resurse financiare în valoare de aproximativ 1 milion de lei pentru 21 de Consilii raionale ale tinerilor și 162 de Consilii locale.


În parteneriat cu UNFPA, au fost alocați aproximativ 900.000 de dolari pentru dotarea cu materiale necesare a Centrelor de tineret. Totodată, au fost efectuate lucrări de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, în 5 Centre de tineret raionale.


Am dublat bursele pentru sportivii de performanță. Categoriile de burse vor fi între 6.000 de lei și 50.000 lei lunar.


Am lansat Programul „Start pentru Tineri”: statul va oferi granturi de până la 200 mii de lei tinerilor care își propun să se lanseze în afaceri.


Învățământ profesional tehnic mai atractiv: elevii vor beneficia de bursă lunară, de cazare, asigurare medicală și asigurare socială. În timpul studiilor, elevii din învățământul profesional tehnic vor putea fi instruiți în întreprinderi și vor primi indemnizații, care nu vor fi mai mici decât salariul minim din sectorul real (3500 lei).


Vouchere culturale: Din septembrie 2022, la împlinirea vârstei de 18 ani, fiecare tânăr va primi suma de 1000 de lei în contul său guvernamental, pentru a merge la concerte, teatre, muzee și pentru a cumpăra cărți.


Autoritățile vor implementa practici de prevenire și combatere a fenomenului de „bullying”, ca urmare a reglementării acestei noțiuni în legislația națională.


Am alocat anul acesta 25 de milioane de lei, de cinci ori mai mult decât anul trecut, pentru reparația blocurilor sanitare în școli.


Actele de studii obținute în Republica Moldova sunt recunoscute deja în România și Italia. Tinerii se vor putea angaja în ambele țări și cu actele noastre de studii.

Vezi mai mult

© Copyright 2022 | Partidul Acțiune și Solidaritate