Pentru diasporă

2023

Proceduri mai simple de dezvoltare a afacerilor la distanță (pachetul Contactless Business): 

-Una din cele mai importante prevederi – perfectarea actelor notariale la distanță, în regim electronic. Cetățeni din diaspora și investitori străini vor putea cumpăra/vinde proprietăți și cote-părți din companii fără a merge fizic la notar. 

-Investitorii străini vor putea primi IDNP de la distanță, fără necesitatea de a fi prezenți în Moldova. 

-Posibilitatea angajării la distanță a cetățenilor străini fără ca aceștia să obțină permisul de ședere în cazul în care nu sunt rezidenți fizici în Moldova. 


Taxe consulare mai mici din 1 ianuarie 2023. Au fost reduse taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la serviciile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare. Suplimentar, au fost eliminate taxele consulare la perfectarea pașaportului pentru copiii minori.

2022

Permisele de conducere moldovenești – recunoscute în Bulgaria și pot fi preschimbate fără susținerea unui examen suplimentar. 


Am obținut recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Lituania. 


Am simplificat procedura de obținere a permisului de conducere în Germania (permisul poate fi obținut după susținerea practică a examenului auto).


Moldovenii stabiliți în Spania vor beneficia de pensii. Acordul cu Regatul Spaniei a fost ratificat de Parlament. 


A fost lansat MDelivery (mdelivery.gov.md) – documentele solicitate de la instituțiile publice vor putea fi livrate prin curier, inclusiv peste hotarele țării.


Legea repatrierii: moldovenii care revin cu traiul în țară își pot repatria averea, inclusiv mașina și bunurile personale, fără plata unor impozite adiționale. 


Actele de studii obținute în Republica Moldova – recunoscute în România. A fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. 

2021

Moldovenii stabiliți în Italia și Grecia vor beneficia de pensii din aceste state. Acordurile cu Italia și Grecia au fost ratificate de Parlament. 


Moldova în clasamente internaționale

  • În Indexul Libertăţii Presei, publicat de „Reporters Without Borders”, Moldova a urcat 61 de poziţii în doar doi ani: de la 89 la 28, din totalul celor 180 de ţări.
  • Pe Indexul statului de drept al „World Justice Project” am avansat cu 14 poziții din 2020.
  • Percepția corupției, măsurată de „Transparency International”, ne-am îmbunătățit clasarea cu 24 de poziții în ultimii doi ani. 
  • Egalitatea de gen: astăzi suntem pe locul 16. 
  • Pe „Moneyval”, al Consiliului Europei, am fost promovați la „în mare parte conformi” față de fostul statut, „conformi parțial”.

Vezi mai mult

© Copyright 2022 | Partidul Acțiune și Solidaritate