Pentru transport și infrastructură

Drumuri și poduri

2023

Drumul G122 M3-Sagaidacul Nou-Satul Nou-Mihailovca-R26 a fost reabilitat și deschis pentru circulație. Lucrările pentru cei 13 km de drum au inclus: lucrări de terasament, au fost construite treceri de pietoni, trotuare, parcări și cinci poduri. 


Podul plutitor peste Prut, la Leova-Bumbăta – finalizat și deschis pentru circulație. 

Este primul pod nou peste Prut construit de la independența țării. Lucrările au inclus construcția drumului de acces cu o lungime de 3,59 de km, construcția platformei punctului de trecere a frontierei, construcția și amenajarea platformei parcajului, construcția sistemului rutier și instalarea marcajului definitiv. 


Moldova a devenit prima țară din afara UE care se asociază Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF) – cel mai important instrument pentru proiectele de infrastructură din Uniunea Europeană.  Astfel, Moldova va putea accesa fonduri în sectorul transporturilor, sectorul energiei și sectorul digital. 


Au fost semnate trei acorduri între Moldova și România privind construcția a trei poduri peste Prut de la nord la sud: Podul Sculeni – Sculeni, Podul Leușeni – Albița, Podul Cahul – Oancea. 

2022

A fost votată Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”: prevede proiecte importante de infrastructură (2 spitale noi, 5 poduri rutiere, autostrada Chișinău-Iași), reducerea cu cel puțin 50% a nivelului de sărăcie absolută, fortificarea sectorului apărării, avansarea revoluției digitale, creșterea calității vieții cetățenilor etc.


Circa 300 de km de drum au fost dați în exploatare în 2022, dintre care 250 km de drum reabilitați, iar 50 drumuri noi construite. Cele mai importante sectoare de drum: 

  • drumul de centură Bahmut
  • drumul de centură a orașului Comrat
  • sectorul de drum Porumbrei-Cimișlia (construit de la zero)
  • drumul R6 Chișinău-Orhei-Bălți (reabilitat integral) etc. 
  • Lotul 2 al drumului național R16 Bălți – Fălești – Sculeni

A fost reabilitat podul transfrontalier Giurgiulești (MD) – Galați (RO).


Din 2022, 100% din taxele pentru folosirea drumurilor rămân în bugetele locale. 

Anterior, localitățile primeau 50% din încasări. Singurele condiții impuse administrațiilor locale sunt să folosească acești bani exclusiv pentru drumuri și să-i cheltuiască în anul în curs. 


Transport

2023

400 de km de cale ferată vor fi reabilitate. Este vorba de coridorul feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Călărași-Căinari. Moldova și Ucraina au semnat un Memorandum la Vinnița. Tronsonul va fi reabilitat de Calea Ferată din Moldova în parteneriat cu Calea Ferată Ucraineană, până la sfârșitul anului 2024. 

UE va acorda Moldovei un grant de investiții de 20 de milioane de euro, iar BERD va oferi 23 de milioane de euro. În total, pachetul de finanțare constituie 71 de milioane de euro (28 de milioane de euro vor fi investite din alte surse).


Traficul aerian cu SUA va fi liberalizat. Moldova și SUA au semnat, în premieră, un Acord bilateral privind traficul aerian. Astfel, vor putea fi lansate zboruri directe Moldova-SUA, vor fi facilitate investițiile și furnizarea serviciilor aeriene fără restricții, va crește traficul de pasageri și competiția pe piața noastră aeronautică. 


Fără autorizații de transport rutier pentru exporturile moldovenești în UE. A fost ratificat Acordul UE – Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri.


Aeroportul Chișinău a revenit în gestiunea statului. Ce urmează? 

-Revizuirea taxei de 9 euro per pasager în sensul reducerii maxime a acestei taxe.

-Tragerea la răspundere a persoanelor implicate în acest furt.  


A fost eliminat monopolul de taxi la Aeroportul Chișinău. Toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la aeroport. Până acum doar o singură companie de taxi avea permisiune de a staționa în fața aeroportului. Contractul cu această companie nu a fost prelungit.

2022

Transportul de marfă a fost liberalizat cu țările UE. Republica Moldova a semnat cu Uniunea Europeană Acordul privind transportul rutier de mărfuri. Astfel, sunt scutite de autorizații transportul bilateral de mărfuri și transportul de mărfuri în tranzit și transportul fără încărcătură în cadrul operațiunilor bilaterale și tranzit.


A fost redus costul actelor permisive pentru operatorii de transport rutier: de la 580 la 240 de euro, pentru autorizațiilor CEMT, iar în cazul autorizațiilor unitare prețul va fi redus la 5 euro, indiferent de tipul autorizației. 


Republica Moldova va avea acces la sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS). Moldova a aderat la Tratatul cu privire la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere. Astfel, organele de drept vor putea identifica mai ușor mașinile furate, persoanele cu permise false sau care au comis încălcări. 


Gările și stațiile auto au revenit în gestiunea statului. Guvernul, prin intermediul comisiei de monitorizare, a decis desfacerea contractului de parteneriat public-privat. 


Moldova a aderat la Convenția privind transporturile internaționale feroviare. Astfel, se va mări capacitatea de concurență pe traseele în tranzit de mărfuri. Volumul de mărfuri în tranzit s-ar putea majora anual cu 30%.


A fost permis importul de piese şi accesorii auto uzate. Avantaje: reducerea prețurilor la piesele auto prin animarea concurenței pe piață, eliminarea unui focar de corupție la vamă, alinierea cu practica altor țări din regiune. Prevederea nu se referă la toate piesele, cum ar fi cauciucurile uzate sau acumulatoarele.


Măsuri pentru a aduce mai multă concurență pe piața produselor petroliere: 

1. Moratoriu temporar asupra construcțiilor stațiilor petroliere. 

2. Reducerea taxei de licență pentru importul şi comercializarea cu ridicata a carburanților, de la 260 mii lei la 3250 anual. 

3. Amenzi de 10 ori mai mari pentru companiile petroliere care încalcă legislația din domeniu. 

4. Obligarea utilizării e-facturii la procurarea angro a produselor petroliere, pentru a reduce riscul de vânzare la negru, care afectează bugetul de stat și libera concurență. 


A fost lansat Programul Transport Modern. Acesta include: 

  • Fonduri/sprijin pentru ca transportatorii să procure microbuze și autobuze noi, moderne.
  • Combaterea transportului ilicit de pasageri, inclusiv în domeniul de taxi. 
  • Digitalizarea și fiscalizarea domeniului prin implementarea unui sistem de management integrat în transport: e-Bilet, e-GPS, e-routing.
  • Modificarea metodologiei de calcul a tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară. Metodologia va lua în considerare criteriul de confort și va reflect opinia administrațiilor locale.
  • Programul național pentru optimizarea rutelor, pentru ca rutele de transport să fie adaptate la fluxurile generale de trafic. 
  • Modernizarea Codului Transporturilor Rutiere. 
  • Elaborarea strategiei de mobilitate, care să includă toate tipurile de transport și să ofere o foaie de parcurs pe termen lung pentru acest domeniu.

A fost modificat Codul Feroviar, astfel încât să fie eliminat monopolul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”:

  • Infrastructura feroviară va aparține în continuare domeniului public și va fi administrată în mod separat de ÎS „Calea Ferată
  • Operatorii comerciali de transport feroviar vor avea drept de acces la infrastructură în baza unei plăți încasate de Guvern
  • După o perioadă de tranziție, domeniul de transport pasageri și mărfuri va fi deschis și pentru alți operatori comerciali.

Au fost achitate restanțele și majorate salariile la Cale Ferată din Moldova. Din 1 iulie 2022, angajații CFM primesc salarii mai mari cu 89%. Salariul mediu lunar al angajaților a crescut de la 4050 de lei la 8469 lei.


A devenit funcțional tronsonul de cale ferată Basarabeasca – Berezino. Republica Moldova va putea exporta și importa mărfuri pe cale feroviară prin portul dunărean Ismail din Ucraina. 


În mai 2022, a început reparația căilor ferate pe tronsonul Tighina – Basarabeasca – Giurgiulești. Timp de 4 ani, urmează a fi reabilitată o porțiune feroviară de 233 km.

2021

Moldova a fost scoasă din lista neagră a UE pentru siguranța aviației.


Controlul asupra navelor înregistrate va fi realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene. Modificările la Codul navigației maritime vor descuraja schemele frauduloase și nu vor permite ca navele moldovenești să pună vieți în pericol. Astfel, statul se va putea asigura că sub pavilionul național sunt exploatate doar nave care au fost verificate, controlate și continuu monitorizate. 


Regulă la ANTA. Au fost făcute modificări la Regulamentul privind eliberarea şi utilizarea autorizaţiilor de transporturi rutiere: toți transportatorii rutieri vor dispune, în egală măsură, de autorizații, conform unui algoritm prestabilit.   


A fost eliminată plafonarea de la comercializarea angro a produselor petroliere. ANRE va stabili zilnic prețurile pentru motorină și benzină de tip 95. Măsura va liberaliza piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază.

Vezi mai mult

© Copyright 2022 | Partidul Acțiune și Solidaritate