Statul va restitui TVA-ul producătorilor agricoli care au suferit pierderi de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor deținute sau în folosință, în urma calamităților naturale produse din anul 2022.
Program de Rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, pentru aprilie 2022 – iunie 2023 este adresat agenților economici care practică mai mult de 95% din activitate în domeniul agriculturii, precum și agenților economici care au suportat pierderi ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă pentru importul producției de origine vegetală din Republica Moldova.
Agricultorii vor putea utiliza TVA-ul acumulat în cont pentru acoperirea datoriilor la bugetul de stat pentru următoarele impozite:
- Achitarea impozitului pe venit al angajaților
- Achitarea contribuțiilor sociale de stat obligatorii
- Achitarea primelor de asigurare obligatorie de asistentă medicală
- Achitarea impozitului funciar pentru anul 2022
În cazul în care producătorii agricoli deja au achitat impozitele și contribuțiile sus-menționate, aceștia vor putea beneficia de restituirea în contul bancar al sumelor achitate pentru perioada aprilie 2022 – iunie 2023. Costul total al politicii de suport în cauză se va ridica la circa 200 milioane de lei. Astfel în anul 2022 sursele financiare alocate pentru susținerea sectorului agricol se vor ridica la circa 2 miliarde de lei.
Tractoarele și motocultoarele utilizate în domeniul agriculturii și silviculturii vor fi scutite de accize, indiferent de vârsta lor.
Creșterea de 2 ori a produselor moldovenești exportate în Uniunea Europeană! Producătorii din domeniul agricol din Republica Moldova vor putea exporta pe piața Uniunii Europene cantități de aproape 2 ori mai mari de produse agricole, fără achitarea taxelor vamale.
Cotele de export au fost majorate, după cum urmează: Prune – de la 15 000 tone la 40 000 tone (+25 000 tone)
🍇 Struguri – de la 20 000 tone la 58 000 tone (+38 000 tone)
🍏 Mere – de la 40 000 tone la 80 000 tone (dublare)
🧃 Suc de struguri – de la 500 tone la 1 000 tone (dublare)
🍒Cireșe – de la 1 500 tone la 3 000 tone (dublare)
🍅 Roșii – de la 2 000 tone la 4 000 tone (dublare)
🧄 Usturoi – de la 220 tone la 440 tone (dublare)
Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al țării noastre. În 2021, valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană a constituit peste 5 miliarde dolari SUA, reprezentând aproape 50% din totalul schimburilor comerciale realizate de către țara noastră.
Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii beneficiază de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă.
Procedură mai simplă de creare a asociației utilizatorilor de apă pentru irigații – nu va mai fi nevoie ca statutul acesteia să fie aprobat de cel puțin 50% plus unu din membri. Infrastructura de irigații, aflată în proprietate privată și publică, va putea fi transmisă în folosință asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații, în baza contractelor de comodat.
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va susține 42 de antreprenori debutanți în lansarea de proiecte start-up cu planificarea investițiilor în sectorul agricol. Statul va oferi circa 25 de milioane de lei:
👫 Aproximativ 19 proiecte vor fi lansate și gestionate de femei-fermier și 23 de afaceri – de tineri fermieri.
🐝 25 de proiecte investiționale urmează a fi realizate în domeniul apicol, dintre care 14 proiecte vor viza înființarea fermelor apicole.
🔅 15 proiecte investiționale vizează combinarea a două sau mai multe submăsuri de sprijin compatibile.
🌳 12 proiecte vizează înființarea plantațiilor multianuale, printre care de cais, alun, nuc, prun etc. și un proiect propune edificarea serelor pe o suprafață de 2,29 ha. Detalii aici.
Tehnică agricolă în condiții financiare preferențiale
În cadrul Proiectului guvernamental de „Modernizare a tehnicii și echipamentului agricol”, în valoare de 18.7 milioane de dolari, au fost achiziționate 72 de tractoare de producție japoneză, destinate utilizării în plantațiile multianuale.
Totodată, aceste resurse financiare din cadrul Proiectului vor fi folosite pentru îmbunătățirea productivității, iar agricultorii vor putea accesa banii pentru a beneficia de tehnică și echipament agricol la un preț redus, cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj.
În acest an, au fost alocați 1,75 miliarde de lei pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, cu peste 60% mai mult față de anul trecut. Producătorii agricoli vor putea accesa mai ușor sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, după cum urmează:
- A fost introdusă noțiunea de microproducător (care deține până la 2 hectare de teren). Astfel, mii de întreprinzători mici din domeniul agricol vor putea fi obține subvenții în avans.
- Agricultorii vor putea beneficia atât de un grant accesat în mod independent, cât și de subvenții de la stat. Până acum, aceștia trebuiau să aleagă între grant sau subvenții.
- Se va permite subvenționarea materialului săditor și semințelor de orice tip de copac performant.
- Se majorează subvenția de la 25% la 75% din suma totală a investiției, pentru cooperative de producție.
- Se majorează subvenția de la 25% la 45% din suma totală a investiției, pentru întreprinderi zootehnice.
- Peste 300 milioane de lei au fost alocate pentru a compensa integral accizele la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022.
- S-a obținut dublarea cantităților de prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri moldovenești, care vor fi exportate fără taxe în Uniunea Europeană.
Am redus controalele și birocrația pentru crescători casnici de animale. Crescătorii casnici își vor putea comercializa mai ușor produsele în piețele agricole, târguri și iarmaroace.
Medicii veterinari vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru chirie, căldură, precum și de indemnizații unice în mărime de 15 salarii medii pe economie.
Gospodăriile țărănești inactive vor fi radiate din registrele autorităților publice locale, iar zeci de mii de deținători ai acestora vor scăpa de datorii mari la stat.
Cetățenii care dețin gospodării țărănești inactive vor fi scutiți de declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat. Vor fi considerate inactive gospodăriile țărănești care nu au înregistrat nicio activitate economică în perioada 1 ianuarie 2019 – 1 ianuarie 2022.
Termenul de înregistrare a gospodăriilor țărănești (de fermier) va fi micșorat, iar certificatul de înregistrare a acestora va fi exclus.
În premieră pentru Moldova, a fost aprobat primul lot de export al produselor lactate autohtone (înghețată) în Uniunea Europeană.
A fost permisă construcția panourilor solare și centralelor electrice eoliene pe terenuri agricole (acolo unde sunt cele mai propice zone pentru generarea de energie eoliană și solară), fără a fi necesară schimbarea destinației acestora în terenuri pentru construcții.
Am organizat coridor verde pentru fermierii și agenții economici care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Aceștia vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne și nu vor mai întâmpina dificultăți la transportarea recoltei. Agricultorii nu vor mai plăti taxa de 3000 de lei pentru certificatele eliberate de Camera de Comerț, care confirmă originea autohtonă a mărfii.
A fost votată noua lege a zootehniei, conformă cu standarde UE, care va spori calitatea și competitivitatea produselor de origine animală și promovarea acestora pe piața internă și externă.
Pe terenurile agricole va fi permise amenajarea lacurilor de acumulare fără autorizație, pentru a îmbunătăți irigarea.
Angajarea zilierilor, mai simplă. Se extinde de la 90 la 120 de zile termenul pentru care zilierii pot exercita activități pentru același beneficiar. Se exclude obligația zilierului de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și asistență socială. Cei care muncesc cu ziua nu își mai pierd statutul de șomer; munca zilierilor va fi luată în calcul la plata pensiei.