Răspunsuri la întrebări frecvente

Ce a făcut guvernarea bine până acum?

Mărim pensiile și ajutoarele pentru cetățeni. Controlăm prețurile pe cât e posibil. Suntem alături de oameni. PAS a făcut ce a promis. Nu a furat, nu a mințit și a avut grijă de oameni în condiții foarte grele – pe timp de război, în timp ce prețurile cresc pe tot globul, după o pandemie care ne-a slăbit economia. Guvernarea precedentă a lăsat dezastru în țară. Este foarte greu să facem ordine după dânșii. Au lăsat mult gunoi și multă dezordine. 

Chiar și așa, PAS a început câteva lucruri importante – am majorat pensiile și alocațiile sociale (de ex. pensia minimă a crescut cu 1000 de lei de la 1188 la 2280, am introdus o alocație de 1000 lei/lună pentru toții copiii sub 2 ani). Așa creștere nu a existat în toți anii precedenți cât acum în câteva luni. Da, mai trebuie crescute și vom continua să facem asta. Am pornit să curățăm justiția: numirea unui nou procuror-șef anticorupție care a lucrat în SUA și n-a făcut parte din nicio schemă sau cumătrism aici la noi, nu se mai dau comenzi de sus pentru a proteja hoții; am votat legea care să ne dea voie să confiscăm averile furate chiar dacă hoții au fugit din țară. Am lansat  programul „Satul European” de modernizare a localităților noastre și am legat prietenii strânse cu țări importante care să ajute Moldova. Am obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, cu mulți ani mai devreme decât părea posibil. Asta înseamnă că vom fi ajutați foarte mult de Europa, că avem șansa să ridicăm nivelul de trai al moldovenilor și, dacă vom munci, vom fi primiți ca frați egali în Uniunea Europeană.

Ce va aduce obținerea statutului de țară-candidat la aderarea la UE?

Acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile în țara noastră. Dar acesta ne oferă un sprijin mai mare din partea Uniunii Europene pe calea dificilă pe care mergem pentru a menține pacea, a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor și a crea oportunități de dezvoltare pentru antreprenori. Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia Uniunii Europene, unde putem conta pe susținerea tuturor membrilor, țări mari și mici, și pe ajutorul instituțiilor europene.

Ca țară candidat, o să avem ajutor de la Uniunea Europeană pentru a face toate schimbările necesare pentru oameni. E greu să faci față greutăților când ești singur, acum deja nu mai suntem singuri – cu sprijinul Uniunii Europene, împreună cu cetățenii moldoveni, prin muncă, disciplină și ordine, vom reuși să asigurăm pacea și dezvoltarea țării. Să fim parte a UE înseamnă regulă, înseamnă stabilitate, înseamnă salarii bune, sate frumoase. Știm cu toții cum trăiesc europenii. Moldovenii sunt europeni și merită să trăiască tot așa.

Proiectul pe care îl începem acum, în calea spre aderarea la Uniunea Europeană, va dura mai mulți ani. Nu este proiectul Guvernului sau al Parlamentului – acesta este proiectul generației noastre, este proiectul cetățenilor. Iar succesul lui depinde de noi toți.

De ce conducerea statului nu merge la Moscova ca să negocieze un preț mai mic la gaz?

Moldova are un contract negociat încă anul trecut cu Gazprom care ne oferă un preț de achiziție pentru sezonul rece de 2 ori mai mic decât cel de pe piață. Prețul la gaz din contractul nostru depinde de prețul de piață, care a fost crescut artificial extrem de tare în ultimul an.

Însă este important să înțelegem că Kremlinul nu vrea să negocieze prețul la gaz, el vrea să negocieze prețul țării noastre. În schimbul gazului mai ieftin, ei vor ca noi să renunțăm la drumul spre Europa și la o viață mai bună pentru oameni, să susținem războiul început de Rusia în Ucraina. Din păcate, sunt și la noi în țară politicieni care vor asta. Noi însă nu vom vinde țara pentru gaz mai ieftin.

Noi vrem să fim liberi să ne decidem calea. Iar calea noastră este în Uniunea Europeană. Rudele noastre, copiii noștri lucrează în UE. Știm cum e acolo – știm că acolo viața omului contează, munca omului este bine plătită, opinia omului este respectată. Aceste lucruri nu se întâmplă în Federația Rusă. Iar noi ținem la cetățenii noștri și vrem ca ei să trăiască așa cum e în țările civilizate și dezvoltate ale UE. 

Unii oferă exemplele Ungariei sau Serbiei – două țări europene cu putere de decizie și influență în UE. Noi încă nu suntem în UE. Ceea ce nu spun ei este că Ungaria, membră UE, în schimbul gazului mai ieftin, s-a transformat în agentul de influență al Rusiei în UE și blochează foarte multe decizii în interiorul acesteia. Din această cauză, Ungaria riscă să piardă 7.5 miliarde de euro din fonduri europene. Iar Serbia primește gaz mai ieftin în schimbul pierderii independenței, de ex. vinderii întregului sistem de transport la gaz către ruși.

De ce prețurile la gaze naturale sunt atât de mari la noi? De ce gazul e mai scump decât în Ucraina, țară aflată în război?

Prețurile în Republica Moldova sunt mai mari decât în alte părți din 3 motive: 

1. Ucraina și alte țări au resursele proprii de gaze naturale, iar noi cumpărăm gaz.

2. Guvernanții anteriori, care se lăudau că sunt prieteni mari cu Kremlinul, nu semnau contracte pe termen lung, bune pentru Moldova, ci contracte de 1 an, care nu asigurau previzibilitate și un preț stabil. Stăteam an de an la mila Gazprom.

3. Guvernul lui Dodon a semnat un contract pentru gaz pe termen scurt la preț de piață care a expirat când a venit PAS la guvernare, iar noi am intrat în negocieri când prețul pe piață a crescut de câteva ori. Dacă rămânea în vigoare acel contract, era să plătim azi de 2 ori mai scump.

Republica Moldova nu produce gaze naturale și este în totalitate dependentă de importurile de la Gazprom. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom este legat de prețul la nivel internațional, așa cum sunt legate toate contractele semnate pe criterii comerciale. Din cauza crizei energetice post-pandemie și, mai recent, din cauza șantajului rușilor pe piața energetică europeană (aceștia au redus fără motive volumul de gaze naturale livrate), prețul internațional al gazului a explodat și a crescut de 10 ori comparativ cu un an și jumătate în urmă. Inevitabil, noi suntem cei mai afectați.

Unele țări au prețuri mai mici din mai multe motive. Există țări care au producție proprie de gaz. Ucraina, de exemplu, produce 70% din necesarul său de gaz la ei în țară și nu depinde de evoluția prețurilor internaționale, restul necesităților fiind acoperite printr-un contract pe termen lung, la preț fix, semnat cu mulți ani în urmă cu Slovacia.

Alte țări au semnat contracte pe termen lung la preț fix cu mult timp în urmă, când situația de pe piață era mult mai liniștită. Însă, din păcate, foștii guvernanți pro-ruși, care se lăudau cu relații bune cu Moscova, semnau anterior contracte pe un an și nu pe termen lung, iar contractul din ianuarie 2021, în general, a fost semnat la preț de piață. 

Chiar în momentul în care PAS a ajuns la guvernare, a expirat contractul cu Gazprom și trebuia să fie negociat altul. Chiar dacă prezentul contract este mai avantajos decât cel semnat de guvernul lui Dodon (prețul pe timp de iarnă e aproape de două ori mai mic decât urma să fie conform contractului Dodon), situația pe piața europeană este cu mult mai dramatică, ceea ce crește automat prețul.

Cum ne pregătim de iarnă și cum va fi ajutată lumea să-și plătească facturile?

Toate instituțiile statului lucrează pentru a ne asigura că avem gaz la iarnă, că ajutăm cetățenii să poată plăti facturile și că nu depindem doar de Federația Rusă.

Guvernul va veni cu compensații substanțiale la facturile de gaz/căldură pentru cetățeni și cu ajutor pentru antreprenori. Bugetul pentru compensații pentru acest an este de 2 ori mai mare decât anul trecut. Pe lângă compensații, Guvernul acordă un ajutor unic de 1500 de lei pensionarilor cu pensii mai mici de 5000 și o plată de 3000 de lei tuturor bugetarilor. 

Cumpărăm rezerve de gaze naturale în volum suficient și le stocăm în România și Ucraina. 

Cumpărăm cantități mari de păcură, cărbune, ca să le folosim în cazul în care gazul este întrerupt. De asemenea, discutăm cu alți furnizori de gaze naturale pentru a putea cumpăra din altă parte, dacă Gazprom va opri livrările. În special, sperăm că partea româna va accepta propunerea noastră și vom semna cu ei un contract pe termen lung la un preț corect.

Guvernul menține prețul la lemne ca și anul trecut, ca oamenii să poată cumpăra cât au nevoie.

Pe lângă ajutoarele oferite de Guvern, este important cu toții să economisim pe cât putem.

De ce tariful la gaze naturale pentru octombrie 2022 a crescut de la 23 la 29 lei/m3, chiar dacă prețul de achiziție de la Gazprom s-a redus cu 40%?

În lunile precedente, tariful era mai mic decât prețul de achiziție, adică oamenii plăteau mai puțin decât costa gazul, iar MoldovaGaz acoperea diferența, de cele mai multe ori cu ajutorul statului. De exemplu, prețul de achiziție pentru septembrie a fost de aproximativ 1800 USD, echivalent cu un tarif de peste 40 lei m/m3.  

În octombrie 2022, prețul de achiziție s-a redus la 1040$, ceea ce înseamnă un tarif de 25-26 lei/m3. Restul diferenței de 3-4 lei o constituie devierile negative care s-au acumulat ca urmare a menținerii unui tarif mai mic.

Prețul la gaze rămâne în continuare prea mare pentru Republica Moldova, tocmai de aceea Guvernul va veni cu compensații substanțiale la factura de gaz/căldură pentru cetățeni și cu sprijin pentru antreprenori. Vom dubla bugetul de compensații comparativ cu anul trecut.

Ce face Guvernul pentru cei care se încălzesc cu lemne?

Guvernul s-a asigurat că prețul lemnului va fi același ca anul trecut. De asemenea, am lansat linia verde 080 010 101 și site-ul lemne.md pentru ca oamenii să afle cât lemn este în localitățile lor și cum pot să-l cumpere. Începând cu octombrie, va exista mai mult lemn disponibil și va începe să fie dus la gospodăriile oamenilor. De asemenea, menționăm ajutorul din partea României, care a donat 200 mii de metri steri de masă lemnoasă.

De ce cresc prețurile atât de mult și ce face guvernarea ca să ajute oamenii?

Da, prețurile cresc. Și nu doar în Moldova, dar în întreaga lume. Se întâmplă din cauza războiului început de Putin împotriva Ucrainei și după ce pandemia a slăbit economia. De la începutul războiului lui Putin, prețurile de import al benzinei și motorinei s-au mărit la un moment dat cu 75% (și au scăzut ulterior), prețul global al grâului – cu 60%, cel al gazului natural european ajuns să coste la un moment de 3 ori mai mult, comparativ cu prețurile până la război. Asta lovește moldovenii mai tare decât pe alte țări. Noi și așa trăiam greu.

Noi importăm 40% din alimente din Ucraina. Nu producem gaze naturale. Suntem dependenți de energia din Rusia. Nu suntem vinovați de aceste crize, dar moldovenii suferă cel mai mult din cauza acestora. 

Guvernul a făcut tot ce poate pentru a fi alături de oameni. Pentru a controla prețurile, Guvernul Republicii Moldova a plafonat adaosurile comerciale la produsele de bază pentru ca ele să nu se scumpească brusc și necontrolat. În așa fel Guvernul a împiedicat o creștere și mai mare a prețurilor. De asemenea, Guvernul Republicii Moldova face două lucruri: 1.contribuie la majorarea veniturilor oamenilor, în special ale celor vulnerabili, și ajută la plata facturilor 2. susține afacerile care asigură locuri de muncă pentru moldoveni. Vrem și mai mult să creștem pensiile și salariile și vom face asta, însă peste noapte, cu banii care sunt în buget, nu putem face totul deodată. PAS este unicul partid care a făcut așa majorări și vom continua, pentru că am demonstrat că ne ținem de promisiuni.

 • Am crescut pensia din octombrie până acum cu aproximativ 900 lei/luna (+40%), iar pensia minimă a fost majorată cu 1000 de lei. Noi am mărit pensia în câteva luni cât alții în 5-6 ani. Am majorat și pensia medie cu 45% într-un an și în toamna aceasta vom oferi un ajutor unic de 1500 lei pensionarilor cu pensie mai mică de 5000 lei.
 • Vom oferi un premiu unic de 3000 lei în această toamnă pentru toți bugetarii cu salarii mai mici de 15 mii de lei.
 • Pentru toți copiii sub vârsta de 2 ani, statul va oferi 1000 lei/lună începând cu octombrie 2022, sumă adițională la alte indemnizații pe care le primesc părinții.
 • Am limitat adaosurile comerciale, adică câștigurile firmelor, pentru mai multe produse de bază, printre care carne de pasăre, ouă sau, cel mai recent, ulei, ca prețurile lor să nu crească fără simț. S-au efectuat sute de controale la magazine pentru a nu permite ca produsele sociale să se scumpească peste măsură. Cei care au încălcat au fost amendați.
 • Am alocat în medie câte 3500 lei per familie în sezonul rece 2021-2022 pentru compensații la consumul de energie (gaze naturale, lemne etc). Adică, am plătit o parte din facturile moldovenilor din buget, ca să trecem mai ușor de iarnă. În sezonul 2022-2023 vom ajuta, din nou, moldovenii la plata facturilor.
 • Salariul minim în sectorul bugetar a fost majorat într-un an cu 60% (de la 2200 lei la 3500 lei/lună), iar salariul minim din sectorul privat s-a majorat cu 20%, la fel până la 3500 lei/lună.
 • A fost crescut cu 40% numărul de medicamente oferite gratuit. E pentru prima dată când atât de multe medicamente se oferă gratuit. 
 • Au fost anulate datorii enorme pentru zeci de mii de oameni care dețineau gospodării țărănești inactive și care se treziseră cu datorii la stat (ex. O familie care avea o Gospodărie Țărănească inactivă a acumulat din 2018 până acum aproximativ 35 mii lei datorii la stat din cauza unei legi votate de PD, iar noi am anulat această datorie).
 • S-a oferit o indemnizație unică de 2500 lei veteranilor de război și au fost mărite cu 50% indemnizațiile lunare.
 • Am început să facem ordine în întreprinderile de stat. La Calea Ferată din Moldova, au fost plătite toate datoriile la angajați, iar salariile au fost majorate cu 70%.
 • Am majorat cu 50% salariile pentru personalul tehnic din sistemul medical. De exemplu, salariul laboranților s-a majorat de la 5850 lei la 9900 lei pe lună.
 • Am majorat de aproape trei ori fondul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (de la 115 milioane la 338 milioane lei).
 • Am majorat cu aproape 60% fondul pentru subvenționare a agriculturii, am simplificat procedurile de obținere a subvențiilor pentru micii agricultori și vom rambursa 100% din accize la motorină către agricultorii mici și mijlocii.
 • Au fost alocați 200 milioane lei pentru a compensa creșterea ratei dobânzilor bancare pentru agenții economici.
 • Am creat Fondul FACEM, prin care se vor oferi credite extrem de avantajoase companiilor cu potențial de creștere.
PAS a promis reforma în justiție și dreptate. Ce s-a făcut până acum? De ce atâția politicieni corupți se află încă la libertate?

PAS a promis curățarea justiției și face asta. Lupta cu hoții nu-i de o zi, de două. Procurorii și judecătorii, cei care trebuie să aplice legea, nu au început peste noapte să lucreze, pentru că ar trebui între ei să se aresteze. Oameni curați, gata de lucru, care să vrea să vină în sistem sunt puțini. Da, comenzi politice nu se mai dau; da, unii au început să lucreze și anumite dosare s-au mișcat, dar dacă vrem ca marii hoți să nu scape basma curată, totul trebuie făcut corect. Corupții asta și vor – ca noi să ne pierdem răbdarea și încrederea. Ei pot scăpa dacă procesele lor au loc în grabă și cu încălcarea legii.

 • Am votat legea care va permite confiscarea extinsă a averilor celor care au furat, inclusiv a banilor pe care i-au ascuns la rude. Adică, vom putea întoarce banii furați de ei în buget.
 • Am votat legea care permite condamnarea în absență a oligarhilor care au fugit din țară. După condamnare, chiar dacă unii hoți au reușit să fugă din țară, tot ce au furat va fi întors – averile, mașinile, casele lor și banii ilegali. Primul dosar de acest fel care merge în judecată este al lui Vlad Plahotniuc. În momentul în care va fi o decizie definitivă, statul va putea să-i confiște averile.
 • A fost numit un nou procuror-șef anticorupție, procuror care a lucrat în sistemul de justiție din Statele Unite ale Americii și n-are nicio legătură cu hoții din sistem.
 • Oprim intrarea în sistemul de justiție a unor corupți care protejează hoții – am început evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Magistrații care vor să intre în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) – organele care numesc sau demit toți judecătorii și procurorii, vor fi evaluați după integritate, înainte să fie admiși la concurs.
 • Tot mai mulți funcționari, politicieni (ex. Dodon, Tauber), judecători, foști deputați (Ivanov, Reșetnicov etc.), sunt aduși în fața justiției și sunt cercetați penal. Investigațiile durează, dar sperăm că justiția își va face treaba corect. Au fost puse sechestre pe bunurile lui Platon, Șor, Plahotniuc, Dodon etc.
E criză economică. Ce face PAS pentru afaceri, pentru producătorii noștri autohtoni și agricultori?

Nu e doar criză economică. E război la ușa noastră. Președinta Maia Sandu și guvernarea fac totul pentru a păstra pacea în Moldova. Pacea este cel mai sfânt lucru. Și facem totul pentru a ajuta oamenii, afacerile și producătorii. Investițiile au fost oprite din cauza războiului, nu mai primim o serie de produse alimentare din Ucraina (care erau mai ieftine decât în Uniunea Europeană), iar portul Odessa, prin care multe dintre mărfurile noastre sunt exportate, este blocat. Acum, milioane de tone de grâu sunt blocate din cauza războiului lui Putin, iar asta înseamnă prețuri mari și lipsă de produse. 

Chiar și așa, guvernarea PAS ajută pe cât se poate antreprenorii. În doar un an, am alocat de trei ori mai mulți bani pentru întreprinderile mici și mijlocii, astfel încât angajații să-și păstreze locul de muncă și să fie create altele noi. De asemenea, s-au alocat fonduri pentru garantarea creditelor în valoare de peste 1 miliard de lei pentru sute de companii.

 • Am redus birocrația pe mai multe direcții – am adoptat pachetul pentru digitalizare, care permite antreprenorilor să facă mai multe operațiuni cu statul în format online, am eliminat 5 cele mai solicitate extrase de la ASP și am eliminat necesitatea eliberării facturii fiscale pentru antreprenorii care vor să-și deducă cheltuielile. În plus, am schimbat legea, astfel încât antreprenorii și cetățenii care au admis încălcări fiscale minore să nu mai fie amendați, ci doar avertizați.
 • Am ajutat transportatorii noștri să obțină în mod urgent autorizații de tranzitare a țărilor Uniunii Europene și să nu stea blocați în diverse țări. Am ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru liberalizarea transportului rutier între UE și Moldova, astfel încât companiile noastre vor putea transporta bunuri fără bariere birocratice.
 • Am majorat cu aproape 60% (de la 1.1 miliarde la 1.75 miliarde lei) fondul de subvenționare a agricultorilor și, spre deosebire de alți ani, aceste fonduri vor merge în special la agricultorii medii și mici, nu doar la firmele mari. De asemenea, am alocat 200 milioane lei pentru rambursarea accizelor la motorină, astfel încât agricultorii să aibă costuri mai reduse la semănare și recoltare.
 • Ratele dobânzilor la creditele pentru agricultori au fost reduse cu 8,5%. De asemenea, autoritățile vor dubla subvențiile menite să compenseze dobânzile. O altă măsură este că termenul limită de plată a impozitului pe teren și a impozitului imobiliar pentru fermieri a fost amânat până la 25 noiembrie.
 • Am introdus în lege noțiunea de micro-producător (care deține până la 2 hectare). Astfel, mii de întreprinzători mici din domeniul agricol vor putea lua subvenții în avans.
 • A fost permisă instalarea panourilor solare și turbinelor eoliene pe terenuri agricole (acolo unde sunt cele mai bune zone pentru generarea de energie eoliană și solară). Dacă toate cererile de instalare a panourilor solare depuse în ultimele luni vor fi realizate, ponderea energiei regenerabile din totalul necesar pe țară se va putea majora de peste 5 ori în scurt timp. Asta înseamnă mai multă energie curată și mai puțină poluare.
Satele noastră continuă să rămână în paragină. Cum ajutăm satele să se dezvolte?

A fost lansat programul național „Satul European”, prin care 492 de localități din țară vor implementa proiecte de infrastructură pentru ca viața oamenilor din sate și orașe să se îmbunătățească. Dezvoltarea localităților este un angajament cu care am venit în campanie și pe care astăzi îl punem în aplicare. 

Astfel, pentru anii 2022 și 2023, primăriile din țară vor primi, în total, 2 miliarde de lei pentru proiectele câștigătoare: sisteme de apă și canalizare, iluminat stradal, termoizolarea clădirilor publice, renovarea școlilor, grădinițelor, sălilor sportive, caselor de cultură, construcția terenurilor de joacă și a complexelor sportive, amenajarea parcurilor și zonelor de agrement. 

Proiectele au fost selectate printr-un concurs transparent, iar banii au fost alocați în funcție de necesitate și nu după culoarea politică a primarului. Sursa principală de finanțare este Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, creat de Guvern. 


În cadrul programului „Satul European”:

 • 152 de localități vor dotate cu sisteme de apă și canalizare 
 • 43 de localități vor fi dotate cu iluminat stradal   
 • 35 de localități își vor elabora Planuri Urbanistice Generale
 • 44 de școli vor fi renovate/dotate  
 • 60 de grădinițe vor fi renovate/dotate 
 • 52 de terenuri joacă, de sport, de minifotbal, stadioane, complexe și săli sportive vor construite/renovate   
 • 63 de case de cultură, muzee, biblioteci, centre și cămine culturale vor fi renovate  
 • 20 parcuri, scuaruri și zone de agrement vor fi amenajate 
 • 7 oficii de sănătate, centre medicale și puncte medicale de urgență vor fi construite/renovate
 • 5 centre pentru îngrijirea persoanelor social vulnerabile, centre educative și socio-culturale vor fi dotate/renovate
 • 13 primării și centre multifuncționale vor fi dotate/renovate
 • 8 proiecte de instalare a sistemelor de producere și furnizare a energiei din resurse regenerabile

© Copyright 2022 | Partidul Acțiune și Solidaritate